Русия обвини САЩ, че доставят оръжие на сирийските бунтовници
Русия обвини САЩ, че доставят оръжие на сирийските бунтовници / снимки: Reuters, архив

На пресконференция в Техеран руският министър на външните работи Сергей Лавров днес обвини САЩ, че доставят оръжие на сирийските бунтовници, съобщи АФП. „САЩ доставят на опозицията оръжие, което се използва в боевете със сирийското правителство”, заяви Лавров, оправдавайки, наред с това, продажбите на руско оръжие на Сирия, които, както той каза, „не нарушават нито една международна правна норма и имат отбранителни функции”.

Това е първият случай, в който висш руски представител така открито обвинява Вашингтон, че снабдява бунтовниците с оръжие. Досега Москва се ограничаваше да твърди, че неназовани „чужди сили” оказват военна подкрепа на сирийската опозиция.

Изявленията си Лавров направи след среща в Техеран с иранския си колега Али Акбар Салехи, с когото са обсъдили сирийската криза и предстоящите преговори в Москва между Иран и големите световни сили по проблема с иранската ядрена програма.

На пресконференцията Салехи обвини Запада и някои арабски държави, че „пращат оръжие и сили в Сирия, за да попречат на осъществяването на обещаните от сирийския президент реформи”. Салехи не назова тези страни, но иранските медии редовно споменават САЩ, Саудитска Арабия и Катар. Двамата министри отбелязаха, че позициите на страните им за Сирия са много близки, особено по необходимостта от прилагане на плана на международния пратеник Кофи Анан за възстановяване на мира и решаване на кризата чрез преговори между режима и опозицията без външна намеса.

Лавров опроверга твърденията на американския държавен секретар Хилари Клинтън, че Москва доставя на сирийските власти бойни хеликоптери, посочва ИТАР-ТАСС. „Още преди няколко дни казах, че понастоящем приключваме изпълнението на отдавна подписани и платени договори. Всички тези контракти се отнасят изключително за средства за противовъздушна отбрана”, заяви той на пресконференцията в иранската столица.

Руският министърът обърна внимание на факта, че след изявленията на Клинтън за доставките на руски хеликоптери на Сирия от Пентагона са заявили, че не разполагат с такава информация. „Надяваме се, че сирийската конференция в Русия ще е възможност да се подкрепят плановете на Кофи Анан и ние сме решени да съдействаме на Русия в това отношение”, каза иранският външен министър, цитиран от ДПА.

Иран искрено желае убийствата в Сирия да спрат, но някои чужди държави просто не дават възможност това да се случи, каза той. Наред със сирийския конфликт се очаква Лавров да обсъди в Техеран ядрените преговори в Москва между Иран и шестте световни сили.

По-късно днес руският първи дипломат ще разговаря с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад и с иранския главен преговарящ по ядрените въпроси Саид Джалили.

Салехи изрази оптимизъм за насрочения за 18 юни нов кръг от преговори с Шесторката - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ - и каза, че очаква те да са положителни и градивни, посочва още БТА. „Имахме възходи и спадове в ядрените преговори, но сега сме на прав път и трябва само да сме търпеливи и толерантни”, допълни иранският министър без да навлиза в детайли.

Лавров нарече провокация искането на част от международната общност Русия да окаже натиск върху сирийските власти те едностранно да прекратят насилието. „Насилието трябва да се прекрати от всички. Ако част от световната общност ще разбира плана на Кофи Анан, незнайно защо, единствено като настояване към Русия да принуди сирийското ръководство да престане да стреля, то аз напълно отговорно заявявам, че този опит е провокация”, каза Лавров.

Русия обвини САЩ че доставят оръжие на сирийските бунтовници
netinfo

В същото време държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отново призова Москва да престане да доставя оръжие на Дамаск, предупреждавайки, че спиралата на насилието в Сирия води страната право към гражданска война, съобщи АФП. „Ние многократно приканихме руското правителство да прекрати напълно военните си връзки (със Сирия), да не оказва нова подкрепа и да не поема нови доставки”, заяви тя, като наред с това припомни колко държи на сътрудничеството между САЩ и Русия.

„Русия твърди, че иска да се възстановят мирът и стабилността в Сирия, казва, че има жизненоважни интереси в района и отношения, които иска да продължи да поддържа. Ако не възприеме по-конструктивна позиция още сега обаче, тя излага всичко това на риск”, подчерта държавният секретар, цитирана от Ройтерс.